Den 27-28 juli 1946 hölls den första upplagan av Flygfesten, vilket även var 10-årsjubileum för Västerdalarnas Flygklubb som bildades 1936. Tanken med Flygfesten var att klubben skulle få pengar till att köpa ett nytt flygplan.
Flygfesten blev en succé och klubben fick in tillräckligt med pengar för att köpa en Taylor Cub med registrering SE-AGX. De foton som finns från den här tiden ligger i vårt galleri och de flesta är tagna av Erik Göthe och Sport-Henry Johansson. Erik Göthe var en av de få som hade en filmkamera under 1946, så vi har en del material från den tiden. Materialet är både från klubbverksamheten och från Flygfesterna.
Flygfesterna på 50- och 60-talet har, i förhållande till idag, nästan samma publiksiffror och i flyguppvisningen fanns alltid de bästa uppvisningspiloterna som fanns att tillgå och självklart svenska flygvapnet. På den tiden var flyguppvisningen alltid på en söndag, alltså bara en dag. Lördag och söndag kväll var inriktat på dans och uppträdande. Det fanns tivoli med nöjesfält och under ett tiotal år hölls även en mässa som kallades Västerdalsmässan.
Bland de många världskända uppvisningspiloterna kan vi nämna Albert Falderbaum och Herbert Thieling från Tyskland. Kapten Hans Hjelte var också en mycket känd svensk pilot som flög Klemm 35B. Flygvapnets grupper med fyra J35 Draken och två J29Tunnan hörde också till höjdpunkterna. Falderbaum var en f.d. jaktpilot från Luftwaffe och han uppvisningsflög med både Bücker Jungmeister och segelflyplanet LO 100. Han var känd för att som avslutning flyga uppochner på några meter över fältet med det gamla segelflygplanet. Thieling var en segelflygpilot av samma klass som Falderbaum.
I slutet av 50-talet bjöd Christian Ladouet, en av de många franska fallskärmshopparna, på ett mycket vågat fallskämshopp. Han hoppade från 3000 meter men ryckte inte i utlösningslinan förrän publiken skrek, och då var det lågt. Ett år var en fallskärmshopparklubb från Braunschweig i Tyskland med, några i det teamet hoppade strax efter att flygplanet hade lättat och passerat publiken efter starten, vilket var mycket spektakulärt. Albin Ahrenberg var också här några gånger och passagerarflög med en Junkers JU 52, Ahrenberg var en av Sveriges första riktiga pionjärer inom flyg.
Flygfesten hade också de bästa artisterna och dansorkestrarna som fanns på den tiden. Emile Ford, Hotenanny Singers, Charlie Norman, Lill Babs, Otto Brandenburg, Tore Callmars orkester är några av de som deltagit på Flygfesten.
Flygfesten var ett årligt återkommande evenemang från 1946 fram till och med 1973 när Flygfesten lades på hyllan fram till 1986 då det återupptogs.
Programmet 1986 var inte så omfattande men det var i alla fall den första och enda gången som en AJ37 Viggen har landat på banan. Pilot var Stellan Andersson och han gjorde en touch and go, väldigt uppskattat. Olle Vossman gjorde en spektakulär uppvisning i sin nya Extra 230. Vi fortsatte 1989 och 1993 och programmet ökade i kvantitet och kvalitét varje gång precis som publikintresset. Minnesvärt är fyrgruppen 37 Viggen från Söderhamn och Mark Hannahs uppvisning med P-51D. Royal Air Force medverkade med två Harrier 1993, och det var häftigt med två jetflygplan på vårt flygfält. Under de här åren var det flygshow bara en dag, söndag. Lördagskvällarna hade vi dans och disco i hangarerna.
Från 1996 utökade vi till att ha flygshow i två dagar och att till på fredag och lördagskväll ha underhållning av olika slag. Bland kvällsaktiviteterna hade vi börjat med mycket kända dansband. Några exempel är Kikki Danielsson, Lena Påhlsson och Fernandoz. Vi utökade också med ett restaurangtält med uppträdande rockband. Det var ett stort steg och Flygfesten växte ordentligt i storlek. Det man minns från 1996 är två Harrier från Royal Airforce Force, en Spitfire för första gången på Flygfesten, en Viggengrupp, wingwalking, gyrokopter och så en L-29 Delfin med en rysk pilot som var ytterst nära marken, det hela avlöpte dock väl.
Flygfesten 2000 glömmer ingen! Team 60 startade uppvisningarna på lördagsförmiddagen och avslutningen var med Red Arrows på söndagseftermiddagen. Red Arrows slog knockout på alla med sin uppvisning. Det året var det Flygfestpremiär för JAS 39 Gripen då Martin Birkfelt från F7 Såtenäs imponerade med ett bra program. Paul Binns flög med engelska Jaguar och vi hade också en mäktig uppvisning av Göran Wästhed i en Hercules från F7 Såtenäs.
2003 bjöd vi på Skandinavienpremiär av både Jurgis Kairys, flerfaldig världsmästare från Litauen, och flyggruppen Aerostars från England. Man kan fråga sig om det finns någon som har sett en bättre uppvisning än den som Jurgis bjöd på då. Aerostars imponerade med en mjuk och följsam uppvisning. Från Danmark kom en Fouga Magister, ett franskt jetskolplan.
2006 ställde Svenska Försvaret upp nästan mangrant, Arméns Lejon MC, K9, Team 60, JAS 39 Gripen, J32B och en mycket bra roteuppvisning med två Hkp 9. Från Royal Netherlands Air Force kom en räddningshelikopter och en F-16 Fighting Falcon. En riktigt maffig uppvisning av Gert Jan Vooren i F-16. Jurgis Kairys var med och flög både solo och i flyggruppen Air Bandits tillsammans med Robert Fry från Nya Zeeland. Robert är den pilot som har haft den längsta resan till Dala-Järna.
2009 års Flygfest blev den dittills största, både i antal piloter i uppvisningen och i publikintresse. Flygfesten besöktes av dryga 30 000 åskådare under hela evenemanget och Flygfesten i Dala-Järna blev därmed Nordens och en av norra Europas största civila flygshower. U.S. Air Force medverkade med en C-130J Hercules och Royal Netherlands Air Force med F-16 Fighting Falcon. Aerostars, Swift Team, en PBY Catalina och Bob Grimstead alla dessa från England. Mycket uppmärksammad blev klubbens egen Johan Gustafsson som genomförde en fin segelflyguppvisning. Från Frankrike kom Brietling Jet Team, av många ansedda som en av världens bästa jetgrupper. JAS 39 Gripen och J 32B medverkade från det svenska försvaret. På kvällarna var det full fart i hangaren och i restaurangtältet. Dessutom var det konsert en utav kvällarna med P-Floyd, ett coverband som spelar musik av Pink Floyd.
Flygfesten 2012 slog än en gång publikrekord, 38 600 åskådare kom hit under hela helgen. Svenska flygvapnet medverkade med J32B Lansen, J35J Draken och JAS 39 Gripen. Två utländska uppvisningsgrupper medverkade - Zelazny Aerobatic Team från Polen och Baltic Bees från Lettland. Två världsmästare fanns bland programpunkterna - Jurgis Kairys från Lettland och klubbens egen Johan Gustafsson. Båda uppfyllde förväntningarna. En utav höjdpunkterna var Stellan Anderssons uppvisning med AJS 37 Viggen. Utanför själva uppvisningsprogrammet fanns Lufthansas Junkers Ju 52 som utförde passagerarflygningar. En spektakulär programpunkt var “raketmannen” Jet Pack Man, Nick Macombe från USA som visade att flygning är möjligt endast med ett par tuber på ryggen. Andra minnesvärda inslag var en rote Hawk T1 från Royal Air Force och F-16 Fighting Falcon från Belgian Air Force.