Lördag/söndag flyguppvisning

Spänn fast säkerhetsbältena och njut av en fartfylld flygshow med piloter och flygplan av absolut högsta världsklass! Allt från första världskrigets- pionjärer till toppmodern ingenjörskonst och dagens samhällsnyttiga flyg, det finns något för alla! 

Öppettider  
Grindarna öppnar 08:00
Flygshow 11:00 - 16:30

Programpunkter lördag / söndag flygshow - uppdateras löpande

Yellow Sparrows

Yellow Sparrows kommer till Flygfesten! Det är några av Norska Flygvapnets piloter flyger formation i 4st MFI 15. Detta enmotoriga, "shoulder"-vingade flygplan utvecklades vid Malmö Flygindustri. Det var i huvudsak tänkt som ett skolflygplan. Vingens placering garanterar också en perfekt runt-om-sikt. SAAB tog över 1968 och den militära versionen kom att kallas MFI-17. Den användes av flygvapnen i Danmark, Norge, Pakistan och Zambia.


J35 Draken

Lars "Kule" Martinsson flyger Draken på Flygfesten. Saab 35 Draken är ett enmotorigt svenskt jaktflygplan som utvecklades av Saab AB för det svenska flygvapnet. Flygplanet var i militär tjänst i över 40 år i fyra europeiska länder. Omkring år 1950 insåg Sverige att man behövde ett jaktplan som kunde genskjuta de nya kärnvapenbestyckade bombplanen. Flygplanet skulle vara utrustat med radar och det skulle vara kapabelt att flyga snabbare än ljudet. Dessutom skulle det ha en mycket bra stigförmåga, lång räckvidd, uthållighet samt förmåga att bära de vapen som krävdes för uppdraget.


Vampire

Janne Andersson Flyger Vampire på Flygfesten! Vampire var ett av de tidigaste jetflygplan som togs i bruk under 1946. Det blev också mycket populärt och över 4000 stycken tillverkades. Både Sverige, Norge och Finland har haft Vampire i sina flygvapen. Vampire var ett exceptionellt mångsidigt flygplan som satte många rekord. Bland annat var det de första Royal Air Force-flygplanet med en topphastighet över 800 km/h. Det var också en Vampire som var det första jetflygplanet som startade och landade på ett hangarfartyg. 1948 sattes ett nytt höjdrekord på 18 119 meter och senare 1948 blev Vampire de första jetflygplanen som flög över Atlanten.


Aerosparx

För första gången någonsin kommer Aerosparx till Flygfesten med sin kvällsshow! Guy Westgate och Rob Barsby flyger sina Grob109b motorsegelflygplan. På dagen utför de en flyguppvisning med flygakrobatik, medan de på natten bokstavligen lyser med sin unika kvällsshow och fyrverkeri.


AJS 37 Viggen

AJS 37 Viggen kommer till Flygfesten i Dala-Järna! Swedish Airforce Historic Flight och Stellan Andersson opererar denna unika flygmaskin som har satt Sverige och SAAB på kartan. Viggen var i bruk från 1972 till 2007 och idag finns bara två individer flygande. Missa inte det, boka din biljett redan nu!


Belgien Air Force F-16

Belgien Air Force F-16 Solo Display kommer till Dala-Järna och Flygfesten 2022 så spänn fast säkerhetsbälterna och luta er tillbaka och njut av showen!


Team 50

Flygfesten presenterar Team 50! Tommy Hansson, Alf Ingesson Thoor, Curt Cronerud, Niklas Eriksson, Magnus Borg och Tord Grönvik. Med en grupp på 5 Saab Safir bjuder dom på en häftig flyguppvisning på Flygfesten. Flygplanet SAAB Safir användes av det Svenska Flygvapnet som skol-, tränings-, transport- och spaningsflygplan mellan 1946 - 1993.


Johan Gustafsson - SZD 59 Acro

Johan Gustafsson kommer till Flygfesten med sin SZD-59 ACRO. Det är ett av de vassaste segelflygplanen för konstflyg som finns i Sverige. Johan turnerar världen runt med sin spektakulära segelflyguppvisning.

Ni kommer få se en fantastisk show av Johan som har Dala-Järna som sin hemmabas. Johan är flerfaldig världsmästare i konstflyg med segelflygplan.


de Havilland Tiger Moth

Jörgen Davidsson, Steppen Sonestedt och Kenneth Öhrn flyger en tregrupp Tiger Moth på Flygfesten! de Havilland Tiger Moth är en tvåsitsig engelsk dubbeldäckare som konstruerades på 1930-talet för att användas som skolflygplan. Flygplanet tjänstgjorde i många länders flygvapen ända fram till 1950-talet och än idag flyger många exemplar privat.


JAS 39 C Gripen

Henrik "Sunshine" Björling flyger en fartfylld uppvisning med Gripen på Flygfesten i Dala-Järna! Förutom lördagens och söndagens flyguppvinsing flyger Gripen dessutom fredagkvällens flyguppvisningsprogram. Missa inte chansen att se Gripen tända EBK i skymningen!


Jurgis Kairys - SU31

En lika uppskattad som självskriven programpunkt på Flygfesten i Dala-Järna. Med sin Sukhoi 31 flyger Jurgis otroliga konster som får publiken att hålla andan!


Swiss Air Force PC-7 TEAM

PC-7 TEAM är ett team på nio flygplan som flyger i snäv formation och avståndet från ett flygplan till det andra är max fem meter. Pilatus PC-7 Turbo Trainer är ett lågvingat träningsflygplan designat och tillverkat av Pilatus Aircraft i Schweiz.

#flygfesten
Copyright © 2022 Västerdalarnas Flygklubb