Fredag kväll

Flygfesten var först i Sverige med en unik kvällsshow. Ett fartfyllt flyguppvisningsprogram med fyrverkerier, tillsammans med ett dansgolv, öltält och liveuppträdande blir det här en oförglömlig kväll!


För att hemsidan inte ska vara helt tom har vi valt att lämna kvar programpunkter från 2022, än finns det inga programpunkter för Flygfesten 2025. Stay tuned.


Programpunkter fredag kväll - uppdateras löpande 

Gyrokopter

Autogyro – en hybrid av flygplan och helikopter (även kallad gyrocopter, gyroplan, autogyro). Det första gyrokopter uppfanns i början av 19-talet, men sedan dess har genomgått många förbättringar till att bli i dag en så kallad modern gyrokopter, idag är den bland det mest tillförlitliga och säkra flygplan. När man flyger en gyrokopter så roterar rotorn av luften som kommer underifrån så att den får en bärande kraft.

Johan Gustafsson - Thorp T18

Johan Gustafsson kommer till Flygfesten med sin Thorp T18. Johan turnerar världen runt med sin spektakulära pyroshow.

Ni kommer få se en fantastisk show av Johan som har Dala-Järna som sin hemmabas. Johan är flerfaldig världsmästare i konstflyg med segelflygplan.

Missa inte fredagkvällens flyguppvisningsprogram med Johan!


Laser 230

Jonas Larsson från Borlänge flyger sin Laser 230 på Flygfesten i Dala-Järna. 


Flying Bulls

Maximal disciplin, fokus, självförtroende och lagarbete är avgörande faktorer för framgången med Flying Bulls Aerobatics Team, som av många ses som Europas vassaste uppvisningsgrupp! Med ett av världens främsta konstflygplan bjuder dom på en oförglömlig flyguppvisning!


Foto: Duncan Fenn

Johan Gustafsson - SZD-59 Acro

Johan Gustafsson kommer till Flygfesten med sin SZD-59 ACRO. Det är ett av de vassaste segelflygplanen för konstflyg som finns i Sverige. Johan turnerar världen runt med sin spektakulära segelflyguppvisning.

Ni kommer få se en fantastisk show av Johan som har Dala-Järna som sin hemmabas. Johan är flerfaldig världsmästare i konstflyg med segelflygplan.

Missa inte fredagkvällens flyguppvisningsprogram med Johan!


Rolls-Royce Griffon

Richard Adolfsson kommer till Flygfesten och kör sin Rolls-Royce Griffon flygplansmotor. Griffon med sina 37L och 2490hk är den sista o största kolvmotorn Rolls-Royce serietillverkade innan jetmotorerna tog över. Detta exemplar är en av endast en handfull Rolls-Royce Griffonmotorer som körs på detta sätt i världen.

Med över 20års erfarenhet från Scanias Motorutveckling och lång erfarenhet av extrema racingmotorer är ni varmt välkomna att snacka motorer med Richard både vad gäller motorer från WW2 eller motorer i största allmänhet.


Zlin 526

Zlin-526 var ursprungligen designad 1959 och mer än 1400st Z-526-tal tillverkades, många för militära och privata flygskolor. Z 526s layout var utformad med piloten bakom och studenten framför. På Flygfesten får vi se en tregrupp Zlin på lördag och söndag och en solo på fredag kväll.


de Havilland Tiger Moth

Jörgen Davidsson, Steppen Sonestedt och Kenneth Öhrn flyger en tregrupp Tiger Moth på Flygfesten! de Havilland Tiger Moth är en tvåsitsig engelsk dubbeldäckare som konstruerades på 1930-talet för att användas som skolflygplan. Flygplanet tjänstgjorde i många länders flygvapen ända fram till 1950-talet och än idag flyger många exemplar privat.


Foto: Tim Jansson

Fallskärmshoppning

Fallskärmsuppvisningar är ett uppskattat inslag vid Flygfesten! Fallskärmshoppare från Fallskärmsklubben Dala från Borlänge hoppar 3 med rök och flaggor.Jurgis Kairys - SU31

En lika uppskattad som självskriven programpunkt på Flygfesten i Dala-Järna. Med sin Sukhoi 31 flyger Jurgis otroliga konster som får publiken att hålla andan! 

Missa inte fredagkvällens flyguppvisningsprogram med Jurgis!


Supermarine Spitfire

Supermarine Spitfire var ett brittiskt jaktplan konstruerat av Reginald Joseph Mitchell under 1930-talet. Det är främst känt för sin insats under slaget om Storbritannien och det var ett av de viktigaste stridsflygplanen under andra världskriget. Ett kärt återseende på Flygfesten!


Team 50

Flygfesten presenterar Team 50! Tommy Hansson, Alf Ingesson Thoor, Curt Cronerud, Niklas Eriksson, Magnus Borg och Tord Grönvik. Med en grupp på 5 Saab Safir bjuder dom på en häftig flyguppvisning på Flygfesten. Flygplanet SAAB Safir användes av det Svenska Flygvapnet som skol-, tränings-, transport- och spaningsflygplan mellan 1946 - 1993.


Swiss Air Force PC-7 TEAM

PC-7 TEAM är ett team på nio flygplan från Schweiziska flygvapnet som flyger i snäv formation och avståndet från ett flygplan till det andra är max fem meter. Pilatus PC-7 Turbo Trainer är ett lågvingat träningsflygplan designat och tillverkat av Pilatus Aircraft i Schweiz.


Aerosparx

För första gången någonsin kommer Aerosparx till Flygfesten med sin kvällsshow! Guy Westgate och Rob Barsby flyger sina Grob109b motorsegelflygplan. På dagen utför de en flyguppvisning med flygakrobatik, medan de på natten bokstavligen lyser med sin unika kvällsshow och fyrverkeri.


JAS 39 C Gripen

Henrik "Sunshine" Björling flyger en fartfylld uppvisning med Gripen på Flygfesten i Dala-Järna! Förutom lördagens och söndagens flyguppvinsing flyger Gripen dessutom fredagkvällens flyguppvisningsprogram. Missa inte chansen att se Gripen tända EBK i skymningen!


CC Riders

Efter fredagkvällens spektakulära flyguppvisningsprogram tar CCriders vid och bjuder på en fartfylld kväll med varierad repertoar med allt av det bästa från 60- och 70-talet till till betydligt modernare tongångar.

#flygfesten
Copyright © 2024 Västerdalarnas Flygklubb